Wat is COVID-19 ?
COVID-19 is een besmettelijke ziekte veroorzaakt door het virus SARS-Cov-2 ( voorheen 2019-nCov).
Is het virus overdraagbaar ?
Het is in de wereld bewezen dat het virus tot nu toe alleen overdraagbaar is van mens tot mens.
Wat zijn de symptomen van COVID-19 ?
De symptomen van COVID-19 zijn: Koorts en luchtwegklachten zoals hoesten, verkoudheid, keelpijn en/of kortademigheid.
Wat moet ik doen als ik deze symptomen ontdek ?
U dient dan gelijk te bellen naar het nummer 178. Daarna start het proces van het onderzoek.
• Van de patiënt wordt testmateriaal afgenomen (liever thuis) om vervolgens het materiaal naar AZP en CL te laten testen.
• Indien een persoon geen extra zorg nodig heeft vindt er thuisquarantaine plaats voor 14 dagen (eventueel met bewaking) mits de test positief is.
• Indien een patiënt klachten heeft wordt die patiënt gebracht naar AZP (Paramaribo) of MMC (Nickerie). Deze poli’s hebben getraind personeel (SARI) in het nemen van samples voor het lab. En wordt de patiënt overgebracht naar het quarantaine unit.
• Huisgenoten van de suspecte case moeten ook onder bewaking thuisblijven gedurende de incubatieperiode
• Behandeling geschieden volgens protocol.
Hoelang duurt de incubatie periode van het virus ?
De incubatieperiode is gelijk gesteld aan 14 dagen. Dat is de periode dat je besmet bent geraakt en dat je ziek wordt.Tijdens de incubatietijd is het virus al overdraagbaar. Dat is de periode tussen infectie en het optreden van de eerste symptomen
Hoe is de toestand van de besmette persoon ?
De toestand van deze persoon is stabiel.
Is er een behandeling tegen COVID-19?
Er is geen behandeling tegen het coronavirus. De symptomen worden behandeld door ondersteunende zorg indien nodig. U kunt hierbij denken aan medicatie om de koorts te onderdrukken, eventueel infuus tegen uitdroging en extra zuurstoftoevoer bij kortademigheid.
Hoeveel beademingsapparaten zijn er in Suriname?
Er zijn thans ongeveer 30 beademingsapparaten in Suriname. Dit is een van de belangrijkste redenen waarom verspreiding van het virus onder alle omstandigheden moet worden tegen gegaan. De veiligheidsvoorschriften als handhygiëne, social distancing (twee meter afstand houden) en zoveel mogelijk thuisblijven moeten daarom nadrukkelijk worden opgevolgd. Als het aantal besmettingen wordt beperkt, hoeft er geen sprake te zijn van een tekort aan beademingsapparaten.
Hoe kan ik voorkomen dat ik COVID-19 krijg?
- Door continu je handen te wassen met water en zeep voor minimaal 20 seconden.
- Een veilige afstand te bewaren van medeburgers als je bijvoorbeeld boodschappen doet of aan het werk bent. (social distancing)
Als ik geen handsanitizer heb, wat kan ik dan gebruiken?
Een oplossing van chloor of een oplossing van minimaal 60 procent alcohol.
Welke bijdrage kan de samenleving leveren in de strijd tegen COVID ?
Het zorgen voor een goede (hand) hygiene, kalm te blijven en alleen af te gaan op officiele berichten .
Wat is social distancing?
Overheden over de hele wereld adviseren mensen om sociaal afstand te nemen om de druk op gezondheidsdiensten te verminderen en de verspreiding van coronavirus te stoppen (Covid-19). Dit doe je volgens volksgezondheidsfunctionarissen door:
- Te luister naar de aanwijzingen het ministerie van Volksgezondheid en deze op te volgen.
- Thuis te blijven als je dat kunt.
- Niet onnodig over straat te gaan. Zeker als je de leeftijd van 50 bent gepasseerd. Laat anderen indien mogelijk uw boodschappen voor u doen.
- In het openbaar minstens twee meter afstand van andere mensen te blijven.
- Eten of drinken in restaurants, bars en foodcourts te vermijden. Gebruik drive-thru, ophaal- of bezorgopties.
- Geen verpleeghuizen, bejaardentehuizen of instellingen voor langdurige zorg te bezoeken.
- Virtueel verbonden te blijven met dierbaren via videogesprekken, telefoontjes, sms-berichten of sociale media.
Hoe bepaal ik een afstand van 2 meter zonder meetinstrument?
2m bepaal je door beide armen uit te strekken, met een spatie daartussen. Of neem 2 grote stappen. Zo neem ruim 2 meter afstand van de persoon voor, achter of naast je.
Is het waar dat de Cubaanse artsen die Suriname zouden assisteren niet zijn gecontroleerd op mogelijk Covid 19 verschijnselen?
Nee, de artsen komen pas op vrijdag 20 maart 2020 aan in ons land.
Hoe gaan we om met de reizigers die uit risicogebieden komen?
1 Screening van alle paspoorten door het zogenaamde APIS-system (Advance Passport Information System) in Suriname. Personen uit deze gebieden ondergaan temperatuurscreening in ieder geval China of in Europa (exit screening) alvorens af te reizen naar Suriname.
2 Port Health Officiers (PHO) op de luchthaven en zeehaven hebben de mogelijkheid de temperatuur van passagiers te meten bij aanwijzing (geen exit screening ondergaan of als de PHO een passagier met duidelijke respiratoire symptomen waarneemt)
Bij geen verhoogde temperatuur maar wel uit een geïnfecteerd gebied:
A. Gegevens van de personen opnemen en tijdens de incubatietijd om de 2 dagen bellen en informeren naar de gezondheidstoestand, er wordt na gegaan als er symptomen worden ontwikkeld.
B. Instructies aan de personen geven, als ze (zich ziek voelen) symptomen vertonen huisarts te bellen of de BOG-hotline (178).
Waarom daalt de teller van COVID-19 gevallen niet?
De teller van COVID-19 gevallen, die momenteel op 10 staat, geeft het aantal mensen aan dat in Suriname is getest op COVID-19 en positief is bevonden. Directeur van Volksgezondheid, dr. Cleopatra Jessurun, legt uit dat deze teller nimmer daalt. Indien mensen genezen zijn, wordt het vermeld onder “genezen”. “Iemand die bijvoorbeeld geneest van het COVID-19 virus wordt dus niet afgetrokken van het aantal positieve gevallen, maar apart vermeld.”
Dit is de aanpak die internationaal is afgesproken voor het bijhouden van medische statistieken. De teller kan alleen maar stijgen omdat het cumulatief, optellend, is