Elke illegale die moet worden gehuisvest, is er een teveel. Zij moeten op kosten van de staat veertien dagen worden gehuisvest en verzorgd en nemen zo één van de schaarse plekken in, die bestemd zijn voor repatrianten en contactpersonen van besmette personen. De meeste illegalen komen via Frans-Guyana ons land binnen. Momenteel bezetten ruim vijftig illegale personen quarantaineplekken.
“Zachte heelmeesters maken stinkende wonden. Wij kunnen dus niet blijven praten, “ zei NCCR-coördinator Jerry Slijngard tijdens de covid-19 persconferentie. Hij gaf aan dat wij als klein Suriname heel veel burgers de mogelijkheid bieden naar huis te komen. Omdat al deze mensen uit risicogebieden komen, worden zij allemaal in quarantaine geplaatst. Hierdoor zijn gelijktijdig ruim 420 personen in overheidsquarantaine.
Alhoewel er meer dan 35 quarantainefaciliteiten geïdentificeerd zijn, worden momenteel enkele vaste locaties gebruikt. Slijngard: “Elke quarantaineruimte wordt als een klein ziekenhuis gedraaid. Het gaat dus niet alleen om het hebben van een locatie, ook de logistiek daaromheen moet worden gegarandeerd. De mensen in quarantaine worden namelijk veertien dagen verzorgd. Het is dus geen simpele kwestie.”
Het is daarom jammer als het beperkte aantal plekken nog minder wordt, omdat ruimte moet worden geboden aan illegalen die ondanks de vele waarschuwingen toch de grens naar Suriname oversteken.