De Regering van de Republiek Suriname heeft naar aanleiding van de eerste bevestigde COVID-19 geval in Suriname enkele richtlijnen uitgevaardigd om de verspreiding van het covid-19 virus te beperken.
Ten overvloede herinneren we de samenleving eraan dat men niet in paniek moet gaan inkopen. De cargovluchten en cargoschepen kunnen vrij binnenkomen en de bevoorrading is niet in gevaar. Er hoeft geen schaarste en prijsopdrijving te ontstaan, indien wij met zijn allen de rust bewaren.
Om hamsteren en prijsopdrijving tegen te gaan zal het ministerie van HIT, wekelijks een onderhoud hebben met de importeurs, groothandelaren, tussenhandelaren, leveranciers, producenten en winkeliers om de voorraden van strategische goederen bij te houden. Er wordt gevraagd een verkoopbeperking van 5 aan te houden voor strategische items. De voorraden zullen dagelijks worden gemonitord en indien er sprake is van tekorten, zullen er gepaste maatregelen worden getroffen.
Er worden gesprekken gevoerd met de ondernemers om zoveel mogelijk de winkels open te houden, zodat de bevolking de mogelijkheid behoud om gemakkelijk hun inkopen te kunnen doen. Daarnaast worden mogelijkheden uitgewerkt met de winkeliers om diensten aan te bieden voor het online inkopen doen of middels whatsapp.
Openbare Markten blijven voorlopig gesloten en met de districtscommissarisen wordt de mogelijkheid bekeken om de verkooplocaties uit te breiden om grote concentratie van mensen te verminderen, en zodoende worden de markten geleidelijk opengesteld. Dit is gedaan om de marktventers tegemoet te komen en de toegang voor de bevolking om inkopen te doen te blijven behouden tijdens de lockdown.
De regering onderkent dat voornamelijk ondernemers in specifieke sectoren in de problemen komen vanwege de situatie met Covid-19. Denkt u vooral aan ondernemers in de toerisme sector. Hiervoor zijn er onder andere gesprekken geweest met de banken, om de mogelijkheid te bekijken om aflossingen voor hypotheken en leningen aan ondernemers, die kunnen aantonen dat hun inkomsten zijn afgenomen vanwege de Covid-19 maatregelen, dat zij gedurende de lockdown respijt kunnen krijgen van de aflossing, zonder oplegging van boeterente. Deze mogelijkheid wordt besproken met de leiding van de Centrale Bank.
Voorts zullen maatregelen om de ondernemers gedurende de lockdown te ondersteunen, in overleg met het bedrijfsleven en relevante stakeholders, worden uitgewerkt.
De Regering werkt aan formuleren van specifieke instructies aan zogenaamde hoge-risico beroepen, zoals zorgverleners, kappers, pompbedienden, taxi- en buschauffeurs, en die zullen tezijnertijd worden bekendgemaakt. Voor nu willen wij u de algemene instructies voor werkgevers voorhouden.
Op werkplekken kunt u enkele eenvoudige voorzorgsmaatregelen nemen om de overdracht van virussen zoals het coronavirus te voorkomen:
- Zorg ervoor dat de werkplekken schoon en hygiënisch Zo moeten bureaus, tafels, toetsenborden, deurklinken en andere vaak aangeraakte oppervlaktes regelmatig schoongemaakt worden met desinfectiemiddel.
- Roep op om de handen regelmatig te wassen met water en zeep of te ontsmetten met hand sanitizer.
- Promoot goede hoest- en nieshygiëne:
- Nies of hoest in een papieren zakdoek en gooi hem daarna weg in een vuilbak met deksel.
- Hebt u geen zakdoek? Nies dan in de boeg van de elleboog en niet in de handen.
- Raak zo weinig mogelijk met de handen het gezicht, mond of neus aan.
- Zijn uw werknemers ziek? Dan moeten ze thuis blijven, minstens tot 14 dag nadat de koorts is verdwenen.
- Fysiek contact met mensen moet zo veel als mogelijk vermeden worden.
- Mondmaskers zijn niet nodig indien u gezond bent. Het dragen van mondmaskers op publieke plaatsen wordt door het ministerie van Volksgezondheid afgeraden, omdat het er juist voor zorgt dat u uw gezicht vaker aanraakt. Een voorraad mondmaskers aankopen door bedrijven wordt evenmin aangeraden. Laat de beschikbare voorraden voor de ziekenhuizen of zorgverleners.
- Geld transacties dienen zoveel als mogelijk te geschieden via mobiele betalingssystemen als Uni5pay en Mopé.
- Kassa medewerkers en met name pompbedienden, dienen erop te worden gewezen om strak de hand hygiene instructies van het ministerie van Volksgezondheid na te leven. Bij elke cash transactie dienen zij de handen te ontsmetten. Hand sanitizers dienen beschikbaar te worden gesteld.
Maak een plan voor het geval een werknemer ziek wordt in uw onderneming en er een vermoeden is van een COVID-19-infectie. Stel vooraf vast welk protocol (werkafspraken) gehanteerd zal worden ingeval mensen zich ziek melden en hoe men in contact kan treden met de leiding van het bedrijf.
- Promoot werken op afstand (digitaal) (dit is uiteraard niet in elke organisatie mogelijk)
- Hou een presentielijst bij. Het kan zinvol zijn wanneer er vaststelling is van een besmetting in de onderneming om na te gaan wie contact heeft gehad met de bronpatiënt en eventueel in quarantaine moet geplaatst worden.
- Ontwikkel een protocol (werkafspraken). Hoe verzekert u de continuïteit van uw activiteiten als een aanzienlijk deel van uw werknemers, onderaannemers of leveranciers afwezig zijn of geen diensten kunnen leveren? Het is aangeraden om het bestaande plan up te daten of een plan te ontwikkelen. Mogelijk dat een aanzienlijk deel van de werknemers bij uitbraak niet in staat zal zijn om naar het werk te komen. Hoe de continuïteit garanderen? Wat als leveranciers goederen niet meer tijdig kunnen aanleveren?
Hoe te handelen met werknemers die terugkomen uit risicogebieden?
- De huidige risicogebieden zijn o.a. China, Iran, Zuid-Korea, Noord-Italië Frans-Guyana, Guyana, Nederland en het Caribisch gebied. De meest recente lijst van risicogebieden is terug te vinden op http://www.who.int.
- Als de medewerker die terugkeert uit een risicogebied, geen symptomen heeft, is het aan te raden dat hij of zij 14 dagen thuis-quarantaine in acht houdt. Hij of zij dient wel alert te zijn op signalen en minstens 2x per dag lichaamstemperatuur te nemen.
- Bij klachten blijft de werknemer thuis en neemt telefonisch contact op met de huisarts. Daarbij vermeldt hij of zij zeker zijn of haar reisgeschiedenis. De huisarts maakt een inschatting of testen op Covid-19 zinvol is.
Niet bij elke werknemer die hoest is Covid-19 aan de orde. De reisgeschiedenis en het geheel van symptomen zijn van belang.
Bij een vermoeden van de COVID-19-infectie:
- Vermijd dat de werknemer verder contact heeft met derden of collega’s
- Identificeer een ieder die met de werknemer in contact is geweest
- Zorg dat de werknemer zo snel mogelijk naar huis kan
- Laat de werknemer telefonisch contact opnemen met de huisarts
- Reinig en ontsmet de werkomgeving en vaak aangeraakte oppervlakken (o.a. deurknoppen, deurhandels, keyboards, tafels, stoelen, schakelaars)
- Informeer aanwezige collega’s en stel hen gerust
Bij vermoeden van COVID-19-infectie:
Neem contact op met het ministerie van Volksgezondheid, met name het Bureau Openbare Gezondheidszorg op de volgende nummer:
- Hotline BOG: 178 en
- Whatsappnummer BOG: 8836643
Wij hebben het verkort nummer voor klachten en vragen van consumenten uitgebreid met mogelijkheden voor het bedrijfsleven om vragen te stellen of advies in te winnen.
Consumenten en ondernemers kunnen voor informatie en klachten bellen naar:
- Het verkortnummer van het ministerie van Handel, Industrie en Toerisme: 1940
- Het whatsappnummer: 8530915