De verschillende bushouders en boothouders organisaties hebben de koppen bij elkaar gestoken en samen met het Nationaal COVID-19 Managementteam protocollen vastgesteld om verantwoord reizen met openbaar vervoer mogelijk te maken. “De protocollen moeten ervoor zorgdragen dat de herstart van het openbaar vervoer geen stijging van het aantal COVID-19 gevallen tot gevolg heeft, waardoor de bushouders straks nog langer in lockdown zullen moeten”, zei Suraj Sahadew-Lall, voorzitter van de Coöperatieve Vereniging voor de Ontwikkeling van het Surinaams Openbaar Vervoer (VOSOV), tijdens de reguliere COVID-19 persconferentie van vrijdag 3 juli 2020.
De COVID-19 preventie protocollen die zijn samengesteld, moeten in aanloop naar het hervatten van het openbaar vervoer optimaal worden gecommuniceerd met de samenleving, zodat zij voorbereid is op wat van haar verwacht zal worden. De bushouders organisaties deden voor hun eigen veiligheid enkele voorstellen aan het COVID-team en de regering.
Voorstellen
De organisaties deden de volgende voorstellen:
- Een centraal meldpunt waar bushouders en buschauffeur klachten kunnen indienen.
- Een boete bij wet vaststellen van SRD 1000 bij het niet dragen van een mondkapje in het openbaar vervoer.
- Samenscholing van maximaal tien personen bij instap- en uitstaplocaties en de bushaltes.
- OWT&C-controleurs inzetten voor controle op de COVID-protocollen bij de eindhaltes.
- Kinderen van 0-11 jaar onder begeleiding van volwassenen gebruik maken van openbaar vervoer
- Een beschikbaarheidsvergoeding voor de buschauffeur vanwege de aangepaste dienstverlening.
Volgens overste Danielle Veira, directeur van het Directoraat Nationale Veiligheid, is het ministerie van Openbare Werken, Transport en Communicatie (OWT&C) nog in gesprek met de bushouders organisaties en handelt administratieve zaken af. De prijs van een busrit en de aanvang van het openbaar vervoer, zal op een later tijdstip worden gecommuniceerd met de samenleving.