We hebben nog geen weerstand tegen dit nieuwe coronavirus, de besmettelijkheid is groot en de gevolgen voor de gezondheid zijn niet mals. Daarom moeten we voorkomen dat we geïnfecteerd raken met het COVID-19 virus en daarom proberen overheden wereldwijd hun samenleving te beschermen tegen massale infecties.
Preventieve maatregelen worden herhaaldelijk gecommuniceerd met de samenleving. In Suriname heeft het Nationaal COVID-19 Managementteam de taak de bevolking bewust te maken. Dat doet het team door onder andere op onze samenleving toepasselijke COVID-19 maatregelen vast te stellen en te communiceren. “Om besmetting te voorkomen, moeten wij namelijk veel en veel voorzichtiger met elkaar omgaan. Ons gedrag beïnvloedt namelijk de manier waarop we elkaar besmetten”, zegt Ingrid Krisnadath, hoofd van het COVID-19 epidemiologisch team van Volksgezondheid.
Hoe kan je je eigen risico beperken?
Door je te houden aan de maatregelen van het Nationaal COVID-19 Managementteam. Deze kunnen misschien onprettig overkomen en je het gevoel geven dat je vrijheid wordt beperkt, maar ze hebben als doel te voorkomen dat veel mensen tegelijkertijd in een ruimte samenkomen; zo kan het risico goed worden ingeschat. “Wij moeten goed beseffen dat alhoewel het lijkt alsof de maatregelen versoepeld zijn, omdat de total lockdown niet meer van kracht is, er nog steeds corona aanwezig is en verspreiding ervan nog steeds plaatsvindt”, benadrukt Krisnadath.
Minste risico
“Alhoewel de total lockdown is opgeheven, is de beste manier om te voorkomen dat je geïnfecteerd raakt met het COVID-19 virus, thuis te blijven. Daarom is het goed dat de avondklok er nog is. Ga ‘s avonds niet wandelen en naar feestjes”, zegt Krisnadath. Zij geeft verder aan, liever zoveel als mogelijk alleen met de gezinsleden te bemoeien, want als je naar buiten gaat en geïnfecteerd raakt en terug naar huis komt met het virus, kan je jouw huisgenoten ziek maken. En dat wil je niet. Dus nog steeds geldt: zoveel mogelijk thuis blijven, zoveel mogelijk alleen met je gezinsleden fysiek interacteren, je handen regelmatig wassen en je gezicht zo min als mogelijk aanraken. Zo voorkom je een besmetting. Maar mocht je toch geïnfecteerd raken, zonder je dan zoveel als mogelijk af met je gezinsleden, maak contact met je huisarts of bel 178.
Medium risico
Als je toch uit huis moet voor bijvoorbeeld boodschappen of het werk, dan loop je nog steeds het risico geïnfecteerd te raken. “Moet je toch uit huis, dan kun je het risico voor jezelf verminderen door minstens anderhalve meter afstand te behouden van anderen, een mond en neus bedekking te dragen, je gezicht niet aan te raken, je handen te reinigen en zoveel als mogelijk te voorkomen dat je gedeelde oppervlakken aanraakt.”
Hoog en extreem hoog risico
En vooral: ga niet naar locaties waar grote groepen mensen bij elkaar komen. Daarom is een van de maatregelen dat samenscholing van meer dan vijf personen niet is toegestaan. Grote groepen mensen in vooral een gesloten ruimte zorgen, ongeacht of zij zich houden aan de anderhalve meter afstand, voor een hoog risico geïnfecteerd te raken. “Daarom zijn grote bijeenkomsten niet toegestaan, en grote bijeenkomsten in een gesloten ruimte, en grote bijeenkomsten in gekoelde en niet goed geventileerde ruimtes nog minder toegestaan. Deze vormen de grootste risicobron geïnfecteerd te raken met het COVID-19 virus. Als er binnen die groep één geïnfecteerde persoon is, is het risico groot dat er meerdere mensen geïnfecteerd zouden kunnen raken.”