1. Inleiding
De Coronavirus Disease 2019 (COVID-19) pandemie blijft om zich heen grijpen in Suriname en raakt verschillende sectoren binnen de gezondheidszorg. Ook de fysiotherapeutische hulpverlening staat onder druk, maar dient toch de nodige zorg te leveren aan de grote groep non-COVID-19 patiënten. Het is van belang dat deze groep patiënten van de nodige fysiotherapeutische begeleiding wordt voorzien om toename van het aantal gezondheidsklachten en het verslechteren van al bestaande klachten te voorkomen.
Dit document beschrijft het algemeen kader voor de Surinaamse fysiotherapeuten die werkzaam zijn in de eerste lijn zorg, rekening houdende met de heersende COVID-19 pandemie. Dit document is een leidraad voor de fysiotherapeuten om de nodige zorg op een verantwoorde en veilige manier aan te bieden. In het document zijn aanwijzingen gegeven voor zorg in de fysiotherapiepraktijk, maar ook voor een huisbezoek of telefonisch consult mogelijkheden. Dit document is aan verandering onderhevig en zal regelmatig geëvalueerd worden.
Uitgangspunten voor deze richtlijn zijn:
- Deze richtlijn is ondergeschikt aan de geldende nationale veiligheidsmaatregelen afkomstig van het Nationaal COVID-19 managementteam.
- De COVID-19 positieve patiënt voldoet aan de omschrijving aangegeven in de casusdefinitie (bijlage 1).
- Iedere fysiotherapiepraktijk kan haar eigen veiligheidsvoorschriften opstellen en deze richtlijn gebruiken als leidraad.
- Het voorkomen van verdere verspreiding van het virus dient vooropgesteld te worden.
- Houdt zoveel als mogelijk de 1,5m fysieke afstand aan op de werkvloer.
- Draag een mond- en neusbedekking tijdens het werk (zie bijlage 2).
- Zorg voor optimale hygiënevoorschriften binnen uw praktijk:
- Personeel dient regelmatig de handen te wassen of te ontsmetten (zie bijlage 3).
- Vraag aandacht voor de handhygiëne van bezoekers aan uw praktijk.
- Let op het naleven van hoest- en nies etiquette van uw personeel en bezoekers.
- Een goede administratie is noodzakelijk voor contact-tracing in geval een suspect case binnen uw praktijk. Het is van belang dat de naam, telefoonnummers, adressen, data van het fysiek contact goed bij gehouden worden.
Iedere versie wordt goedgekeurd door het Bestuur van de Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie (SVF). In onderstaande tabel worden de verschillende versies en de datum van goedkeuring aangegeven.
Richtlijn Voortgang fysiotherapeutische hulpverlening in de eerste lijn tijdens de COVID-19 pandemie is opgesteld door:
Opsteller Richtlijn | Datum | Protocol | Opmerkingen |
Namens de Surinaamse Vereniging voor Fysiotherapie (SVF):
– Se-Sergio Baldew, – Rashna Mohan- Basantram, – Bastiaan de Boer, – Aart den Hartog, – Chantal van Keeken- Frederik, – Jerry van Keeken, |
10 Aug 2020 | Versie 1 | Concept versie 1.0 |
Meelezer | |||
Drs M Mohan – Algoe, MPH | 11 Aug 2020 | Versie 2 | Aanvullingen, lay out |
Drs M Mohan – Algoe, MPH | 23 Aug 2020 | Versie 3 | Correcties |
COVID 19 OMT | 23 Aug 2020 | Versie 2 | Accoord Protocol |
2. Informatie voor de fysiotherapeuten
Elke medewerker moet op de hoogte worden gebracht over het ziektebeeld door middel van een gesprek of schriftelijke communicatie.
Instrueer de gedragsregels buiten werktijd om risico’s te beperken
Verwekker: Coronavirus SARS-CoV-2
Besmettingsweg: Mens-op-mens-transmissie via directe druppelinfectie (hoesten en niezen), mogelijk indirecte transmissie via oppervlakten of aerosol vorming tijdens medische procedures in gesloten ruimte met onvoldoende ventilatie
Incubatietijd: 2-14 dagen (gemiddeld 5-6 dagen)
Besmettelijke periode Het SARS-CoV-2 virus is mogelijk overdraagbaar ca 1-3 dagen voor het optreden van symptomen. In ieder geval tijdens symptomatische fase waarna virus nog langer met PCR aantoonbaar kan zijn in de keel/feces.
Symptomen: Van milde luchtwegklachten (neusverkoudheid, loopneus, niezen, keelpijn, hoesten), verhoging/koorts tot ernstige longontsteking en ademhalingsproblemen. Ook plotseling verlies van reuk en/of smaak (zonder neusverstopping) komt voor. De onderstaande klachten zijn gemeld bij COVID-19 patiënten:
- Koorts
- Koude rillingen
- Hoesten, Neusverkoudheid, kortademigheid
- Schorre stem, Keelpijn
- Pijn bij de ademhaling
- Algemene malaise
- Vermoeidheid
- Algemene pijnklachten/ Spierpijn
- Oculaire pijn
- Hoofdpijn, Duizeligheid
- Prikkelbaarheid/verwardheid/Delier
- Buikpijn, anorexie/verlies van eetlust
- Diarree, overgeven, misselijkheid
- Verlies van of verminderde reukzin (hyposmie/anosmie) en smaakzijn (dysgeusie/ageusie) – Conjunctivitis en verschillende huidafwijkingen
Risicogroepen voor een ernstig beloop van COVID-19:
- Mensen die ouder zijn dan 70 jaar hebben een verhoogd risico op ernstig beloop
- Volwassenen (≥ 18 jaar) met onderliggende ziekten. Het gaat om volwassenen met:
- chronische afwijkingen en functiestoornissen van de luchtwegen en longen, die vanwege de ernst onder behandeling van een longarts zijn;
- een chronische stoornis van de hartfunctie;
- diabetes mellitus: slecht ingestelde diabetes of diabetes met secundaire complicaties; o ernstige nieraandoeningen die leiden tot dialyse of niertransplantatie;
- verminderde weerstand tegen infecties door medicatie voor auto-immuunziekten, na orgaan- of stamceltransplantatie, bij hematologische aandoeningen, bij (functionele) asplenie (afwezigheid van een normale miltfunctie), bij aangeboren of op latere leeftijd ontstane ernstige afweerstoornissen waarvoor behandeling nodig is, of tijdens en binnen 3 maanden na chemotherapie en/of bestraling bij kankerpatiënten;
- een onbehandelde hivinfectie of een hivinfectie met een CD4-getal < 200/mm3;
- ernstig leverlijden in Child-Pugh classificatie B of C; o morbide obesitas (BMI > 40).
3. Technische en organisatorische aanpassingen
De fysiotherapeut kan zorg aanbieden in de praktijk, op afstand of bij een huisbezoek. Het is raadzaam dat de fysiotherapeuten de volgende stappen ondernemen bij het bieden van fysiotherapeutische zorg. De stappen zijn schematisch weergegeven in de flowchart.
Flowchart
Toelichting bij de flowchart
- Bij iedere aanvraag dient de fysiotherapeut na te gaan of het fysiek fysiotherapeutisch consult noodzakelijk is. Indien zorg op afstand geleverd kan worden zal de fysiotherapeut dat in overweging nemen. Onder zorg op afstand verstaan wij het onderzoeken en behandelen van patiënten middels telefonisch contact of met gebruik van digitale ondersteuning. (definitie: KNGF)
triage |
- Voorafgaand aan elk fysiek consult dient een plaats te vinden. Vooraf aan de start van de triage vragenlijst, zoals die is aangegeven in bijlage 4, dient de fysiotherapeut na te gaan of de patiënt reeds een periode van COVID-19 besmetting heeft doorgemaakt en herstel is. In dat geval wordt de richtlijn: COVID-19 en de rol van de fysiotherapeut in Suriname
Groep A |
Groep B |
Als alle vragen met nee worden beantwoord valt de patiënt onder ‘ : COVID-19 vrij of geen symptomen na triage’. Als tenminste één vraag met ja wordt beantwoord, valt de patiënt onder ‘: COVID-19 suspect case na triage’
Voor het behandelen van patiënten in de eerste lijn die een COVID-19 besmetting hebben doorgemaakt en in aanmerking komen voor fysiotherapeutische begeleiding dient de richtlijn: “COVID-19 en de rol van de fysiotherapeut in Suriname” gevolgd te worden.
Groep A |
- Na ieder fysiek consult van patiënten in dient de therapeut:
- De handen te wassen of te ontsmetten. In geval van het gebruik van handschoenen, gooi de handschoenen onmiddellijk weg in een goed afgesloten ton en was of ontsmet uw handen grondig.
- In geval van een bezoek aan de praktijk dient de behandelruimte (behandeltafel, gebruikte hulpmiddelen en oppervlaktes waarmee de patiënt in aanraking is gekomen) ontsmet te worden.
- In geval van een consult aan huis dient de fysiotherapeut alle hulpmiddelen te ontsmetten alvorens die wederom te gebruiken.
Voor het bieden van fysiotherapeutische zorg in de fysiotherapiepraktijk is het nodig de volgende technische en organisatorische aanpassingen en beheersmaatregelen in de fysiotherapiepraktijken door te voeren. Dit wordt gedaan door de fysiotherapeuten, praktijkmanagers en het personeel teneinde een schoon – en veilig werk milieu te creëren voor de medewerkers en de patiënten
1.1. Technische aanpassingen van de werkomgeving
De werkomgeving dient zodanig ingericht te zijn dat de nationale veiligheidsmaatregelen gehandhaafd blijven.
Hygiëne
- Installeer meerdere handwas of desinfectie stations bij de ingang en op strategische plaatsen in de fysiotherapiepraktijk.
- Plaats gesloten vuilnistonnen met vuilniszak op vaste plaatsen (ingang, uitgang, toiletten, schaftruimte); ledig deze dagelijks (inclusief zak); Gebruik wegwerphandschoenen en schorten.
- Aparte in – en uitgangen voor het personeel en de patiënten indien mogelijk; indien deze mogelijkheid niet bestaat, moeten de in-en uitgangen goed gemonitord worden en regelmatig gedesinfecteerd worden.
Stickermarkeringen
- Plaats markeringen om de fysieke afstand tussen de mensen aan te geven (wachtkamers, toiletruimtes, gangen). Tussen alles is een ruimte van tussen 1,5 meter.
- Markeer eveneens de looproutes. Fysieke afstand
- Te allen tijde moet aan de fysieke afstand van 1.5 meter gehouden worden door personeel en door de patiënten in de wachtruimtes, oefenzalen en bij interactie tussen het personeel onderling en met de bezoekers.
- Indien de aanbevolen afstand van 1.5 meter binnen en buiten de fysiotherapiepraktijk zowel tussen werknemers en patiënten alsook onderling niet mogelijk is om te bewaren, dan wordt aanbevolen:
– fysieke barrières tussen medewerker en patiënten op te werpen middels het plaatsen van afscheidingen m.b.v. een scherm van plastiek of (plexi) glas.
Schaftruimte
- Zorg voor een aangepaste schaftruimte, waarbij ventilatie en afstand kan worden gerealiseerd; schaftruimte buiten of in een goed geventileerde ruimte.
Ventilatie
- Ventileren is het 24 uur per dag verversen van de binnenlucht met verse buitenlucht. Maximaliseer ventilatie in de werkruimtes. Goed ventileren draagt bij tot een prettig en gezond binnenklimaat en helpt om de overdracht van luchtweginfecties zoals COVID-19 te beperken. De verse buitenlucht vervangt steeds een deel van de
binnenlucht die vervuild is door bijvoorbeeld fijn stof en vocht. Let daarbij op de windrichting en een in- en uitstroom van lucht in één richting, zonder dat er recirculatie plaatsvindt.
Opties voor een goede ventilatie zijn:
- zoveel als mogelijk de ramen en deuren van de polikliniek open tijdens de openingstijden
- ventileren door ramen op een kier te zetten, via roosters of kieren of installatie van mechanische ventilatiesystemen.
- Luchten is aan frisse lucht blootstellen. Regelmatig luchten van ruimten is belangrijk.
- Luchten wordt gedaan door gedurende 10 tot 15 minuten ramen en deuren wijd tegen elkaar open te zetten met als resultaat in één keer veel verse lucht naar binnen.
- Verkoeling: Bedenk wel dat apparaten zoals airconditioning de lucht niet verversen, maar alleen verplaatsen. Advies: de airconditioning blijft zoveel mogelijk uit.
Bij inschakeling van de airconditioning wordt aanbevolen een zodanige instelling waarbij er een continue aanzuiging is van verse lucht i.p.v. het recirculeren van dezelfde lucht
- De airconditioning moet ingesteld zijn op exhaust/fresh air mode.
- Het plaatsen van afzuigventilatoren kan in overweging genomen worden samen met de mogelijkheden om steeds verse lucht aan te zuigen.
- Aanvullende maatregelen en aanpassingen aan de ventilatiesystemen zijn niet nodig op basis van de huidige inzichten. Wel is het van belang dat de ventilatie steeds plaatsvindt en past bij de gebruiksfunctie van het gebouw.
o Het is echter nog onbekend in welke mate ventilatie (luchtverversing) helpt om de overdracht van COVID-19 daadwerkelijk tegen te gaan. o Daarom blijft het belangrijk om naast goed ventileren van ruimten, al dan niet met gebruik van de airconditioning, ook de algemene adviezen in acht te nemen zoals handen wassen, mondneuskap dragen en het houden aan de fysieke afstand van 1.5 m.
- In toiletten optimaal gebruik maken van ventilatie mogelijkheden en indien nodig voorzien van afzuigventilators.
1.2. Werkwijze: Organisatorische aanpassingen
Patiëntenregistratie
- Beperking van het aantal patiënten dat tegelijk op de praktijk aanwezig mag zijn.
- Werk volgens afspraak.
- Registreer alle patiënten met aankomst en vertrektijd.
- Gebruik een vast aantal stoelen in de wachtkamer om precies te weten hoeveel patiënten en begeleiders er te allen tijde op de praktijk aanwezig zijn.
Hygiëne
- Verplicht stellen van het gebruik van mondneusmaskers voor alle personeel op de werkvloer en voor alle patiënten.
- Het ontsmetten van de handen van patiënten en hun begeleider:
- Bij de ingang van de fysiotherapiepraktijk met handsanitizer (70% alcohol).
- Bij de bepaalde strategische plaatsen in de praktijk.
- Optioneel kan bij binnenkomst de temperatuur gemeten worden.
- Ruim af en desinfecteer oppervlaktes, objecten en equipment in de praktijk veelvuldig (inclusief de handvatten, schermen en toetsenboard, balies, meubilair (stoelen en tafels), deurklinken, schermen) na vertrek van de patiënt met verdunde chlooroplossing of met allesreiniger.
- Reinig de openbare vloeren conform geldend schoonmaak protocol, bij voorkeur in afwezigheid van patiënten.
- Toiletten voorzien van spuitflessen met chlooroplossing t.b.v. zelf schoonmaken voor en na gebruik van deurklinken, kranen en het doortrek-mechanisme (Doortrekken met gesloten toiletpot bemoedigen (geen verstuiving van water).
- Reinigen van toilet en wasbak moet meerdere malen per dag geschieden.
- Na het schoonmaken emmers grondig afspoelen, stofzuigermonden goed schoonmaken, vieze dweilen en doekjes grondig reinigen met bleekmiddelen en ophangen om goed te drogen in de zon (indien geen droger beschikbaar) of weggooien.
Fysieke afstand
- Instructie voor gespreide tijden voor schaften (in tijd en met fysieke afstand).
Personeelsmanagement
- Personeelsadministratie (naam, adres, telefoonnummer, familieleden in huis).
- Personeelsrooster hanteren.
- In- en uittekenlijst, ook bij tussendoor weg gaan.
1.3. Educatie van het personeel en communicatie
- Speciale voorlichtingsposters met de COVID-19 gedragsregels duidelijk zichtbaar voor de patiënten en voor het personeel plakken in de fysiotherapiepraktijk en in de werkruimten.
2. Instructies voor medewerkers
Indien een medewerker een van de volgende symptomen vertoont dient deze de fysiotherapeut of de praktijkmanager onmiddellijk telefonisch op de hoogte te brengen en thuis te blijven.
De medewerker neemt onmiddellijk telefonisch contact op met huisarts of 178
– Koorts
– Koude rillingen – Hoesten, Neusverkoudheid, kortademigheid – Schorre stem, Keelpijn – Pijn bij de ademhaling – Algemene malaise |
– Spierpijn
– Algemene pijnklachten – Oog pijn; conjunctivitis – Hoofdpijn, Duizeligheid – Prikkelbaarheid/verwardheid/Delier – Buikpijn, anorexie/verlies van eetlust – Diarree, overgeven, misselijkheid – Verlies van of verminderde reukzin en smaakzin (zonder verkoudheid) – Verschillende huidklachten |
2.1. Maatregelen voor het betreden van de werkvloer
(Strikte controle en monitoring noodzakelijk)
- Was de handen minimaal 20 seconden met water en zeep.
- Desinfecteer de handen met Alcohol 70%.
- Doe een schoon mondkapje aan.
- Desinfecteer de handen weer met Alcohol 70%.
- Raak het gezicht of kapje niet meer aan.
- Betreedt de werkvloer.
2.2. Maatregelen op de werkvloer
- Werk goed door.
- Probeer fysieke afstand van 1.5 meter te bewaren van de collegae.
- Desinfecteer de werkoppervlakken regelmatig met water en zeep oplossing
- Desinfecteer de schermen op de balies regelmatig met Alcohol 70%.
- Was de handen minimaal 20 seconden met water en zeep:
- Bij betreden van de werkruimtes.
- Bij gebruikmaking van de sanitaire voorzieningen.
- Bij de pauzes.
3. Stappenplan bij een infectie van medewerkers
3.1. Instructies bij CoViD positieve medewerker
Indien een medewerker COVID positief wordt getest, dient deze meteen de fysiotherapeut of de praktijkmanager op de hoogte te stellen, zodat de nodige maatregelen getroffen kunnen worden in overleg met het personeel en autoriteiten van BOG. De te nemen stappen zijn o.a.:
- Informeer het overig personeel over de infectie
- Controleer of er meerdere mensen met symptomen passend bij CoViD infectie, ondanks de eerdere instructie, de werkvloer hebben betreden
- Controleer of alle hygiëne en beschermingsmaatregelen continu strikt zijn toegepast
- Benadruk nogmaals het belang van de maatregelen en procedures
- Maak contact met de autoriteiten van BOG voor verdere instructies, contact tracing, beoordeling aard van het contact en risico analyse van de overige medewerkers o De medewerkers die met beschermingsmiddelen hebben gewerkt maar niet in contact zijn geweest met de positieve, moeten hun klachten zelf monitoren volgens instructies van BOG en bij klachten direct 178 of huisarts contacten.
o Indien zorgmedewerkers geen risico hebben gelopen, mogen ze met PPE en inachtneming van de COVID maatregelen doorwerken.
- Indien een zorgmedewerker onbeschermd of onvoldoende beschermd contact heeft gehad met een COVID -19 positieve patiënt overleg met BOG.
Voor zorgmedewerkers die in het zorgproces zonder grote consequenties gemist kunnen worden geldt dat zij 14 dagen in quarantaine gaan volgens de geldende voorschriften.
Voor zorgmedewerkers die voor het zorgproces belangrijk zijn worden de volgende afspraken gemaakt.
- 1) De medewerker mag de werkzaamheden hervatten met PPE
- 2) De medewerker moet 2 keer daags de temperatuur opnemen tot tenminste 14 dagen na het onbeschermde contact.
- 3) Bij het ontstaan van koorts (een axillaire temperatuur ≥ 37.5 graden), keelpijn, hoesten, malaise, gastro-enteritis, smaak- of reuk stoornissen moet de persoon thuisblijven.
- 4) Bij het ontstaan van 1 van bovenstaande symptomen moet de medewerker bovendien contact opnemen met huisarts of 178 hotline.
- 5) De medewerker draagt een chirurgisch masker tijdens de werkzaamheden.
- Bij het bekend worden van de infectie, een extra oppervlakte reiniging en desinfectie ronde toepassen met allesreiniger en verdunde chloor oplossing en de ruimten luchten, volgens Decontaminatie protocol (S 32 COVID-19_FLOWCHART DECONTAMINATIE)
- Zie ook S31_ COVID-19_ BELEID ZORG MEDEWERKERS_CONTACT COVID-19
- Hou dagelijks contact met de medewerkers
3.2. Instructies voor CoVID-19 suspecte medewerker op de werkvloer
- Indien een medewerker suspect is voor COVID-19 op de werkvloer dan wordt deze in een aangewezen ruimte geïsoleerd en
Bij ernstige klachten worden de medische hulpdiensten direct ingeschakeld (178).
Bij milde klachten wordt de medewerker naar huis gestuurd en geadviseerd om zelf 178 of de huisarts te bellen
- Na het afvoeren van de zieke worden de ruimtes gelucht, grondig gereinigd en gedesinfecteerd volgens protocol (S 32 COVID-19_FLOWCHART DECONTAMINATIE)
- Volg de instructies onder 5.1. indien deze medewerker positief wordt getest
4. Instructies voor de patiënten
Indien u een van de volgende symptomen vertoont,
dient u thuis te blijven, ga niet op straat of naar openbare plekken!.
Neem telefonisch contact op met de huisarts en/ of BOG 178
– Koorts
– Koude rillingen – Hoesten, Neusverkoudheid, kortademigheid – Schorre stem, Keelpijn – Pijn bij de ademhaling – Algemene malaise Spierpijn |
– Algemene pijnklachten
– Oog pijn; conjunctivitis – Hoofdpijn, Duizeligheid – Prikkelbaarheid/verwardheid/Delier – Buikpijn, anorexie/verlies van eetlust – Diarree, overgeven, misselijkheid – Verlies van of verminderde reukzin en smaakzin (zonder verkoudheid) – Verschillende huidklachten |
4.1. Instructie voor de patiënten
- Draag een mond/neus kapje, zodra u in de nabijheid komt van mensen in de openbare ruimte; indien u uw mondneuskap wilt verwijderen voor frisse lucht dan dient u buiten de praktijk te stappen in openlucht.
- Was (met water en zeep) en/of desinfecteer (Alcohol 70%) uw handen.
- Moet u ergens wachten, houdt minimaal 1,5 m afstand van de volgende personen.
- Raak niet onnodig oppervlakken aan, en als het nodig is desinfecteer daarna uw handen.
- Volg de lokale instructies op de praktijk.
4.2. Instructies voor COVID-19 suspecte patiënt
- Indien bij de triage blijkt dat een patiënt suspect is voor COVID-19 dan wordt deze in een aangewezen ruimte geïsoleerd en de medische hulpdiensten worden snel ingeschakeld (178, bedrijfsarts of huisarts).
- Na het afvoeren van de zieke wordt de ruimte gelucht, grondig gereinigd en gedesinfecteerd volgens protocol (S 32 COVID-19_FLOWCHART DECONTAMINATIE)
4.3. COVID-19 positieve melding binnen de fysiotherapiepraktijk
Het kan zijn dat een recentelijke bezoeker geen tekenen van besmetting vertoonde ten tijde van de triage en het bezoek aan de praktijk, maar achteraf toch COVID-19 symptomen ontwikkelde. In dit geval dat de bezoeker positief getest wordt zal de praktijk gecontacteerd worden op basis van de contact-tracing van het B.O.G. en dienen de richtlijnen vanuit het B.O.G. gevolgd te worden.
5. Checklist voor de fysiotherapeut of praktijkmanager
Ventilatie:
Airconditioning op stand met aanzuiging verse lucht
Afzuigventilators/ afzuigfans
Hygiëne
Reinigingsschema en – protocol; speciale aandacht voor schaftruimte en ruimtes waar er veel verkeer is
Mond- en neusbedekkingsbeleid (personeel en patiënten)
Toiletten: zeep, chlooroplossing, doekjes & ventilatie (personeel)
Handenalcohol/ sanitiser of wasbakken met zeep (patiënten)
Vuilnistonnen met vuilniszak (toiletten, kassa’s, schaftruimte, ingang)/ dagelijks ledigen (wegwerphandschoenen en schorten)
Lay-out en efficiënt praktijkbezoek/ fysieke afstand
Maximaal aantal personen op de praktijk
Sticker markeringen of Indicatiestrepen t.b.v. fysieke afstand 1.5- 2 m
Scheidingswanden (indien van toepassing)
Personeelsmanagement
Personeelsadministratie (naam, adres, telefoonnummer, familieleden in huis)
Vaste paren voor samenwerken waar toepasselijk
Beweging op de werkvloer beperken tot specifieke afdeling
In- en uittekenlijst, ook bij tussendoor weg gaan
Personeelsrooster aanwezig
Schaftruimte buiten of goed geventileerde ruimte
Instructie om op verschillende tijden te schaften (met fysieke afstand)
Instructie voor thuisblijven/ contact huisarts/ bedrijfsarts of hotline bij COVID-19 verschijnselen.
Voor het hervatten van werk is een screening door de huis of bedrijfsarts noodzakelijk.
Management van patiënten
Patiëntenadministratie (naam, adres, telefoonnummer, familieleden in huis)
Camerabewaking
Literatuur
- covid-19– procedure voor kinesitherapeuten in de ambulante praktijk (3 juli 2020); Sciensano in samenwerking met AXXON, België
- Verantwoord opschalen paramedische zorg in de 1e lijn tijdens de coronacrisis (7 mei 2020) ; Koninklijk Nederlands Genootschap voor Fysiotherapie (KNGF), Nederland